Dziś mam dla Was sposób na piękne włosy, cerę i paznokcie, ale od środka :) Chciałabym Wam pokazać jaglankę z owocami, którą jem ostatnio codziennie na śniadanie i która zawiera ogromną ilość witamin i minerałów. Przepis jest banalny i można go dowolnie modyfikować, a dodatkowo jaglanka jest wegańska i spożywana bez dodatku dzisiejszego musli również bezglutenowa.
Do wykonania przepysznej i baaardzo zdrowej wegańskiej jaglanki czyli "owsianki" z płatków jaglanych w bazowej wersji potrzeba:
✿ mleka roślinnego - nie jestem weganką, ale nie piję mleka krowiego z różnych powodów a dieta wegetariańska i wegańska jest mi bardzo bliska i moim zdaniem najsmaczniejsza, więc osobiście sięgam po mleko roślinne, tym razem migdałowe. Możecie zastąpić je tańszym ryżowym (choć jest wodniste), owsianym czy nawet kokosowym z puszki lub ewentualnie po prostu krowim, jeśli lubicie. Mleka roślinne polecam kupować w dwóch miejscach. W Rossmannie dostaniecie mleko ryżowe, owsiane i sojowe. W Kauflandzie za to wszystkie możliwe :) Polecam polować na promocje (KLIK) gdyż roślinne mleka są drogie w porównaniu z tradycyjnym.
✿ płatków jaglanych - nie kosztują o wiele więcej niż płatki owsiane a są miłym urozmaiceniem, są też drobniejsze i mniejsze. Są również bezglutenowe, więc to odpowiednia alternatywa dla osób uczulonych na gluten
✿ wybranych owoców, u mnie akurat truskawki :)
Ja natomiast lubię ją urozmaicać codziennie w inny sposób, więc dzisiaj dodałam do niej dodatkowo:
✿ nasiona chia - zdrowe, pyszne :) Nadają owsiance bardziej zbitą formę, bo zachowują się jak siemię lniane
Wykonanie jaglanki jest banalne, gdyż polega w sumie tylko i wyłącznie na zagotowaniu jak widzicie wyżej mleka roślinnego (u mnie szklanka) i dodaniu do niego płatków jaglanych, które muszą gotować się jedyne trzy minuty. W tym samym czasie sama dodałam jeszcze musli Sante oraz nasion chia :) Na koniec dekorujemy wybranymi owocami i gotowe.
Tego typu śniadanie ze względu na dużą zawartość błonnika sprawia, że osobiście bardzo długo nie jestem głodna. Dodatkowo jest przepyszne, bardzo zdrowe i tak naprawdę niskokaloryczne. Z resztą, nie ma w nim nic szkodliwego dla organizmu, więc można pochłaniać je w dużych ilościach! :) Zachęcam Was do spróbowania takiej zdrowszej i alternatywnej wersji tradycyjnej owsianki.
A jeśli któraś z Was szuka wciąż dobrego i taniego blendera do smoothie, to zerknijcie TUTAJ.
41 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie, prosty i zdrowy przepis. Jadłabym:). Co do mleka roślinnego to polecam zrobić owsiane. Nie jest jakieś super w smaku, ale wychodzi o wiele taniej. Wystarczy zalać płatki wodą (w ilości wedle uznania), zmiksować (można wcześniej je zagotować lub odstawić na noc) i przecedzić przez gazę lub gęste sitko i tyle. Koszt to parę groszy i wiadomo co się pije:).
OdpowiedzUsuńOwsianego nie robiłam ale robiłam migdałowe i kokosowe :) Sposób świetny tylko nie zawsze pamiętam o tym, żeby sobie przygotowywać takie mleko odpowiednio wcześniej.
UsuńWygląda baaardzo smakowicie, aż chciałoby się spróbować! Muszę przy okazji zakupów wrzucić płatki jaglane do koszyka. Kończą mi się juz pomysły na zdrowe, pyszne i sycące śniadania, a to będzie miłym urozmaiceniem ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kaszę jaglaną, płatki mniej. :)
OdpowiedzUsuńAle to chyba nie jest bezglutenowe danie, bo przecież w płatkach owsianych (musli) jest gluten. Czy się mylę?
Nigdzie nie widziałam takiego musli z goi bez cukru. :( Muszę chyba pojechać do Kauflanda i dokładnie przejrzeć pułki. ;)
Masz rację, dlatego napisałam w pierwszym akapicie, że w wersji podstawowej bez mojego musli a z samymi płatkami jest to danie bezglutenowe :)
UsuńAha, no bo już myślałam, że mi się coś pomyliło. ;) A są jeszcze jakieś rodzaje tego musli bez cukru?
UsuńSą jeszcze z granatem i owocami :) Ja kupiłam w Lewiatanie :)
UsuńDzięki za info! :)
UsuńO jakie apetyczne zdjęcia :3 Spróbuję jaglanki, bo płatki owsiane już mi się nieco przejadły :)
OdpowiedzUsuńJem jaglankę od niedawna i jestem zakochana :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie, że jeszcze nie masz albo też i wgl sie w nia nie zaopatrzysz ale co sadzisz o nowej wersji tangle teezer blow styling jako wlosomaniaczka? :) chwyt marketingowy czy faktycznie ma szansę pobić klasyczne wersje? :)
OdpowiedzUsuńSama nie wiem :) Z jednej strony lubię taką stylizację, ale można dobry efekt osiągnąć zwykłą szczotką. Z drugiej strony zwykły TT też wygląda niepozornie a z jakiegoś powodu działa lepiej niż zwykłe :D ja się pewnie zaopatrzę przy okazji
Usuńja dziś robiłam po raz pierwszy jaglanką, zachęcona tą ostatnią modą , ale nie jestem zbyt zachwycona smakiem... może coś źle zrobiłam? :D wyszła jakaś taka... bezsmakowa :D
OdpowiedzUsuńMoże posłodź miodem? :)
UsuńAle smaka sobie zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, aż zrobiłam się głodna:-) oj bardzo głodna:-)
OdpowiedzUsuńDroga Marto, mam nadzieję, że mi dobrze doradzisz :) W czasie ostatniej promocji w Rossmannie kupiłam polecane przez Ciebie serum nawilżające z Bielendy, olejek różany z Evree i olejek do twarzy z Alterry (wersja z granatem). Moja cera jest okropna, bo bardzo sucha, bardzo wrażliwa, delikatna, naczynkowa i jeszcze miejscami trądzikowa . Czy smarowanie twarzy na noc olejkiem z Evree, a rano serum z Bielendy będzie dobrym rozwiązaniem? Pod oczy na spróbowanie kupiłam krem z Alterry hydro krem winogrona bio i biała herbata. Już po 1 użyciu byłam zachwycona olejkiem różanym, coś wspaniałego! Dopiszę jeszcze, że używam ciężkich podkładów, Vichy Dermablend lub Estee Lauder + korektor pod oczy Loreal True Match. Jeśli jesteś w stanie polecić mi jakieś inne olejki/kremy do twarzy, o których nie wspominałaś na blogu, to chętnie przeczytam :)
OdpowiedzUsuńBuziak! :*
Lepiej byłoby mieszać na noc olejek z serum, bo lepiej się wchłoną razem, ze względu na obecność emulgatorów :) Rano już samo serum, choć pod tak ciężkie podkłady przydałby się krem, szczególnie w przypadku suchej cery :)
UsuńNie cierpię musli, ani nic mlecznego.. ;c
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mam dość owsianki, więc jaglanka będzie miłą alternatywą. Ja pije mleko krowie bez laktozy i jest nieco lepsze niż zwykłe. Zazwyczaj jadam owsiankę z bananem, ale muszę się przerzucić na coś mniej kalorycznego i lżejszego. Chyba też postawie na truskawki, skoro robią się coraz tańsze :) dzięki za pomysł
OdpowiedzUsuńChyba mnie przekonalas chodz nie lubie takich miksow :D Marto a moze zrobisz post o aktywnosci fizycznej ? :-)
OdpowiedzUsuńRaczej nie bo nie robię nic specjalnego więc nie miałabym o czym pisać :)
Usuńsuper uwielbiam takie przepisy, proste i zdrowe a na dodatek pyszne:) Mam pytanie mało dyskretne dotyczące zębów, wybielasz je lub robisz z nimi coś specjalnego? Biel aż razi po oczach;)
OdpowiedzUsuńNic nie robię, mam po mamie taki kolor :)
UsuńNamówiłaś mnie ;) Muszę koniecznie wypróbować taką formę śniadania :)
OdpowiedzUsuńA ile dodajesz płatków jaglanych, musli sante i nasion chia na porcje jednej szklanki mleka? :) będę robic pierwszy raz i nie chciałabym przesadzić :D
OdpowiedzUsuńWiesz co, na oko :D powiedzmy, że łącznie na szklankę mleka wychodzi 3/4 szklanki reszty (płatków i musli) a chia daję z łyżkę :)
UsuńAa ok dziękuję :) a jeszcze jedno gdzie kupujesz nasiona chia bo ja się lekko przerazilam cena w rossmannie 27 zł za 200g i zastanawiam się czy nie moznacza gdzieś taniej dostać :D póki co zamiast nasion będę siemię dodawać :)
UsuńW sklepie ze zdrową żywnością za mniej niż 10 zł :)
UsuńBardzo lubię kaszę jaglaną, ale na szybkie śniadanie raczej się nie nadaje;) Płatki jaglane kupiłam z ciekawości kiedy były w Biedronce i faktycznie błyskawicznie można było zrobić z nich jaglankę albo budyń :D MM
OdpowiedzUsuńJaglanki jeszcze nie robiłam, ale wygląda naprawdę smacznie na Twoich zdjęciach! Chętnie zapiszę sobie gdzieś Twój post :)
OdpowiedzUsuńKupiłam sobie olejek z Alterry, ten z granatem. Przemywam buzię tonikiem, i teraz, czy lepiej nakładać go solo, czy moczyć twarz wodą i wtedy olejek? :) Niestety, nie mam teraz dostępu do półproduktów, więc nic takiego nie wchodzi w grę :(
OdpowiedzUsuńnie ma sensu moczenie wodą, bo co miałoby to zmienić? :)
Usuńuwielbiam kasze i płatki jaglane ;) jestem weganką ale raczej rzadko pijam mleka roślinne
OdpowiedzUsuńMarto, co polecasz na przetłuszczającą się skórę głowy?
OdpowiedzUsuńhttp://www.urodaiwlosy.pl/2014/11/pielegnacja-wosow-przetuszczajacych-sie.html
UsuńŚwietny pomysł! Spróbuję, ale bez mleka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną, ale te płatki z kupca mi nie smakowały, było czuć ich gorzki smak, którego w zwykłej kaszy nie czuję po wypłukaniu. Jak Ty sobie z tym radzisz?
OdpowiedzUsuńja nie czuję żadnego gorzkiego smaku :)
UsuńNiedawno kupiłam jaglankę, bardzo mi smakuje jako dodatek do jogurtu naturalnego :) Nasiona chia też mam w kuchni, także chyba jutro rano przygotuję sobie takie śniadanko! Dzięki za przepis :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, ale i tak to danie jest wyładowane glutenem przez to musli (jęczmień, orkisz).
OdpowiedzUsuń:)
Dziękuję za Twój komentarz. :) Staram się odpowiadać na wszystkie pytania. Jeśli Twoje pominęłam, zadaj je raz jeszcze, bo czasem część mi umyka.
Komentarze zawierające spam, lokowanie produktów i linki reklamowe do innych stron nie będą publikowane.